Styrelsen

Viveka Knipe-Öhman (ordförande)
Carin Bergsten (ledamot)
Inger Bjur (kassör)
Lisa Herslow Clase (ledamot)
Carina Thörnberg (ledamot)
Nina Lillo (suppleant)
Barbra Waller (suppleant)

Kontakta styrelsen genom att skriva till: amimontessorisweden@gmail.com

…………………………………………………………………………………….

Ord från ordföranden

Bästa medlemmar!

Nu är det dags att anmäla sig till The 8th Nordic Montessori Conference i Uppsala den 30 augusti till 1 september, 2024! Vi behöver samlas från hela norden här i Sverige för att visa vårt stöd för lärare och verksamheter. Sverige saknar en utbildningsinstitution och behöver extra mycket inspiration och kunskap för att stödja Dr. Montessoris viktiga budskap om barnets och ungdomens utveckling. Själva födelsedagsfirandet blir på Uppsala Slott! Alla detaljer på det som lovar att bli en spännande och festlig helg hittar ni under rubriken Nordic 2024 i menyn ovan. VÄLKOMNA!

Varmaste hälsningar från hela styrelsen genom Vivi Öhman

…………………………………………………………………………………….

Tidigare medlemsbrev:

Bästa medlemmar!

Här är er inbjudan till höstens montessorikonferens i Stockholm den 14 oktober med Heidi Philippart, trainer för 0-3 och Irene Fafalios, trainer för 3-6.

En dag som riktar sig mot förskolans alla åldrar och alla som arbetar i förskolan eller är intresserade av montessori för dessa åldrar.

Det är fantastiskt att vi får både Heidi och Irene till vår höstkonferens. Båda är mycket inspirerande att lyssna till och lätta att förstå, även om  föreläsningarna sker på engelska. Du hittar en beskrivning av dem på sidan Konferens på gång hittar och du hittar också programmet på den sidan.

Har du inte möjlighet att delta i Stockholm går det även att vara med på Zoom.

Hör av dig om du har frågor.

Vivi Öhman Ordförande

september 2023

…………………………………………………………………………………….

Tidigare medlemsbrev

Bästa medlemmar,

tack för en fantastisk nystart på våra så viktiga möten —nu  i samma fysiska rum!

Några av er var ändå med på långt håll, från andra delar av Sverige och så långt bort som i Chile. Vi som träffades på Lidingö uppskattade glädjen av att riktigt få se varandra och även umgås över en god måltid.

Det fysiska mötet mellan människor är grunden till kommunikation och utveckling av våra demokratiska värderingar. Vi ser, alltför nära inpå oss, hur isolering från mänsklig kontakt kan ha bidragit till psykisk ohälsa, oro och konflikter med förödande konsekvenser.

Utöver våra tankar och stöd till de som drabbas av krig, kan vi trösta oss med att vårt yrkesval främjar barns utveckling och därmed mänskliga rättigheter. Med Montessoris principer som guide arbetar vi för barn här i Sverige och för barn i alla delar av världen.

”If we are among the men of good will who yearn for peace, we must lay the foundation for peace ourselves, by working for the social world of the child.”

Dr. Maria Montessori | International Montessori Congress, 1937

Med den styrka och den inspiration vi gav varandra under mötet på konferensen klarar vi av att sprida våra kunskaper vidare till våra kolleger och bistå barnen i deras utveckling.

Det börjar i mötet med varandra och vi ser fram emot nästa möte med er!

Vivi Öhman Ordförande

juni 2022

…………………………………………………………………………………………………………

Tidigare Ord från ordförande Bästa medlemmar, blivande medlemmar och alla montessorivänner.

Välkommen vårsol! Här är vi och det är över ett år sen världen förändrades av pandemin. Vi har lärt oss en hel del, bl.a. om vikten av handtvätt. Tänk så glada barnen var redan när Dr. Montessori visade dem hur de kunde bli noggrant rena på alla sina små fingrar. Det är en praktisk övning som alla har nytta av men som kräver en förberedd miljö om barnet ska kunna göra det själv och också ta ansvar för att kompisen kan få sin tur, vare sig kamraten är två eller tolv år gammal. Denna unika miljö var vad konferensen delvis handlade om men det blev också ämnesöverskridande när vi fick lyssna på världens duktigaste och mest eftertraktade föreläsare som gav oss inspiration inom många områden. AMI:s verkställande direktör Lynne Lawrence och AMI-trainer Irene Fafalios, som är utbildad lärare för 0-3, 3-6 och 6-12, kunde också svara på många frågor från dem som tog chansen! Nästa konferens blir i oktober då Madlena Ulrich (3-6) och Patricia Wallner (o-3) föreläser kring temat: Freedom and responsibility. Vivi Öhman ordförande